Vergi iadesi kalktı, 100 kişiden 28'i fiş istemekten vazgeçti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 78'i vergi iadesi almak için fiş toplanmadığının farkında. Halkın yüzde 10'u vergi iadesi almak için fiş toplarken, yüzde 12'sinin hiçbir fikri yok

- İSTANBUL - MasterIndex'in Türk halkının fiş toplama ve vergi iadesine ilişkin bilincini ortaya koymayı hedeflediği araştırmasına göre, vergi iadesi uygulamasının 2007 yılı başında kaldırılmasından sonra Türk halkının yüzde 28'i fiş istemekten vazgeçti. MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 1000 kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkı artık vergi iadesi almak için fiş toplanmadığının farkında.

Yüzde 10'luk kısım ise, halen vergi iadesi almak için fiş toplandığını sanıyor. Türk halkı, alışveriş yaptıkları işyerlerinin yüzde 64'ünün fiş verdiğini ifade ederken, halkın yüzde 28'i vergi iadesinin kalkması nedeniyle fiş istemekten vazgeçtiğini söylüyor.

İstenmeden fiş kesiliyor

MasterIndex araştırmasına ilişkin yapılan açıklamaya göre, Türk halkının yüzde 78'i vergi iadesi almak amacıyla fiş toplanmadığının farkında. Halkın yüzde 10'luk kısmı halen vergi iadesi almak için fiş toplandığını zannederken, yüzde 12'sinin konuyla ilgili bir fikri bulunmuyor. Vergi iadesi almak için fiş toplanmasının kalkmasıyla gündeme gelen konulardan birinin de işyerlerinin yeni duruma karşı yaklaşımları olduğu belirtilen açıklamaya göre, Türk halkı, işyerlerinin büyük çoğunluğunun (yüzde 64) tüketiciler talep etmeden fiş verdiğini, sadece yüzde 10'luk bir kesim işyerlerinin fiş vermediğini, yüzde 3'lük bir kesim de işyerlerinin istendiği takdirde fiş verdiğini söylüyor. MasterIndex araştırmasına göre, halkın çoğunluğu (yüzde 47) vergi iadesi için zorunlu olsa da olmasa da fiş almaya devam ederken, yüzde 28'lik bir kesim vergi iadesi nedeniyle fiş toplama zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla fiş toplamaktan vazgeçtiğini ifade etti. Araştırma sonuçlarıyla ilgili yorumda bulunan MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, "Halkımız zorunluluk nedeniyle değil kayıtlı ekonominin gelişimine katkıda bulunmak için ısrarla fiş almaya devam etmeli. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede özellikle kredi kartı ve banka kartı kullanımı büyük önem taşıyor. Bu tür ödeme sistemleriyle gerçekleştirilen tüm işlemler kayıt altına alınıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber